lørdag den 13. februar 2010

Geotermisk energi i Danmark


Geotermisk energi i Danmark er ikke nært så udbredt som fx. i Tyskland, hvor op mod 200 anlæg er i produktion eller under opførelse. Til sammenligning er der kun 3 testanlæg baseret på geotermisk energi i Danmark.

Geotermisk energi er en energiform, hvor man pumper vand op fra undergrunden fra 2,5 km til 3 km dybde. Vandet har her en temperatur på 75 grader. Varmen udvindes fra vandet, og vandet pumpes tilbage i undergrunden med en temperatur på 17 grader. Denne måde er næsten CO2 neutral, men meget effektiv.

Grunden til at man i Danmark ikke har flere anlæg, er ikke fordi det ikke er muligt. Der er flere steder i Danmark, hvor man kunne bruge geotermisk teknologi til udvinding af energi. I følge eksperterne er der særligt gode muligheder for at udvinde geotermi i København, Brønderslev, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, Kerteminde, Nyborg - og Hjørring.

DONG har i øjeblikket eneretten til Danmarks undergrund. Derfor kræver DONG, at de skal have 6 % i afkast af anlægget, samtidig med at de har en stor indflydelse på opførelse af drift af anlægget. Pga. af dette bliver omkostningerne for høje i forhold til de nuværende fossile brændstoffer. DONG's monopol ophører i 2013, men indtil vil der ikke blive opført anlæg til at levere geotermisk energi i Danmark. Det betyder at danskerne dels går glip af en besparelse på varmeregningen, og dels bidrager unødvendigt til CO2 udledning i atmosfæren.

3 kommentarer:

 1. hold kæft, hvor er det smart det der...!

  SvarSlet
  Svar
  1. Gu fanden er det ikke smart, det er genialt!

   Slet
 2. At DONG har eneret på undergrunden? Det er sgu da derfor der intet sker. Men vel et rent tilfælde at deres monopol ophører. Nu mangler vi faktisk bare vores latterlige regering straks springer til og sætter afgift på det varme vand, så de kan fortsætte med at bruge vores penge til at fylde det uendelige hul vores statskasse i virkeligheden er. Prøv med at sætte næring efter tæring.....

  SvarSlet