tirsdag den 10. november 2009

Hvad er en vindmølle


Hvad er en vindmølle? Dette spørgsmål vil jeg prøve at give en enkel beskrivelse af i dette indlæg.


En vindmølle er et apperart der kan trække energien ud af vinden, og omdanne den til elektricitet uden at forurene. En gennemsnitlig moderne vindmølle, med en relativ god placering, på land eller til havs, vil i løbet af den tid den er i funktion spare miljøet for 150.000.000 kg co2


Møllen består af et tårn, som er fastgjort til jorden på et fundament, som normalt er lavet af beton. Oven på tårnet er selve møllehatten, som normalt kaldes nacellen. Inden i nacellen finder vi generator og gearkasse. Forrest på nacellen finder vi rotoren, som normalt består af tre vinger, som er fastgjort på et nav, som driver generatoren.


Den måde vindmøllen producerer strøm er ved at vingerne drejer rundt når det blæser. Vingerne driver et nav der trækker en generator. Generatoren genererer strøm som sendes gennem en transformator, og derefter ud på det danske el-net. Det er egentlig en ganske simpel proces, men teknologien i det er meget kompliceret, og forbedres hele tiden.


I danmark produceres ca 23 % af det samlede elforbrug af vindmøller. Nogle dage kan der være over 50 % og andre dage tæt på 0 % Derfor skal kulkraftværkerne kunne omstille sig fra time til time, og vindmølleproduktionen følges derved nøje, for at sørge for at der er strøm nok, til at forsyne de danske hjem og virksomheder.

5 kommentarer:

 1. Rigtig god, men lidt kort gennemgang af vindmøller. Man kunne også nævne at det forventes at elproduktionen fra vindmøller de næste mange år gerne skal stige. Specielt i Tyskland er der sat masser igang for at støtte vindmølleindustrien. Heriblandt har de sat en minimumselpris for alle der ønsker at investere i vindmøller, hvorfor at der nu er mange danskere, som udover at støtte den grønne energi også tjener penge på vindmøller og sparer i skat. For et andet synspunkt på vindmøller: www.360skat.dk/vindmoeller

  SvarSlet
 2. jeg har om vindmøller i skolen, det er lidt kedligt, men nu må vi se hvordan fremlægelsen bliver

  jeg har også lavet en vindmølle kopi, et slags produkt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvad for en slags produkt har du lavet? :-)

   Slet
 3. total coooool:-)

  SvarSlet
 4. De er jo faktiske ikke co2 venlige.. fordi når de sættes op så bruger de jo meget co2. :-) men når de er sat op så er de jo co2 venlige..

  SvarSlet